Deutsch macht Spaß!

Mit, nach, bei, seit, von, zu, aus zijn de 3e naamval rijtjes die wij allemaal leren tijdens de Duitse les op de middelbare school. Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen jonge kinderen tot en met 12 jaar het beste een vreemde taal leren. Echter krijgen wij pas op de middelbare school vreemde talen, zoals Engels, Frans, Spaans, Turks en Duits. Op het VMBO Basis en VMBO Kader krijgen leerlingen, Duits als vreemde taal al in de brugklas. Op VMBO Theoretisch, Mavo, Havo en Vwo krijgen leerlingen deze taal pas in het 2e leerjaar.

Materiaal van PITT Coaching & Educatie

Leerlingen komen op de middelbare school nadat ze ongeveer 8 jaar op een veilige basisschool hebben gezeten. Opeens krijgen ze bij elk vak huiswerk mee naar huis. Moeten nog meer plannen, dan ze ooit op de basisschool hebben gedaan. Dan maak je ook nog eens kennis met allerlei nieuwe vakken. Een hele wereld gaat voor deze kinderen open.

Op een gegeven moment zit je dan in de Duitse les. Voor de klas staat een leraar of lerares en begint opeens in de Duits te praten. Sommige leerlingen verstaan door eerdere vakanties een paar woorden Duits, maar voor andere leerlingen klinkt het als Chinees. Aan het einde van de les, krijg je meteen huiswerk mee naar huis. Je moet al meteen de eerste Duitse woordjes uit je hoofd leren en de rijtjes van ‘haben und sein’.

Het voordeel van de Duitse taal is, dat het een makkelijke grammatica heeft. De Duitse taal heeft veel regels en zelfs voor de uitzonderingen bestaan er regels. Als je deze taal vergelijkt met Nederlands, kan je concluderen dat Nederlands eigenlijk een hele moeilijke taal is.

Duits lesmateriaal

Maar doordat je zoveel op de middelbare school nieuw is, gaat het soms een beetje te snel. Sommige leerlingen hebben bijvoorbeeld geen talenknobbel, maar zijn veel beter in wiskundige vakken. Toch moet je aan het einde van het schooljaar voldoende goede cijfers hebben om over te gaan. Dan kan Bijles Duits een geweldige oplossing zijn.

De voordelen van Bijles Duits zijn:

 • persoonlijke aandacht
 • kwaliteit (Bijles door een vakdocent en native speaker)
 • stimuleert om het beste uit leerling te halen
 • biedt handvatten en tips
 • helpt bij het plannen

PITT Coaching & Educatie biedt sinds dit schooljaar ook bijles Duits aan. Dit kan individueel, per tweetallen of in het groep met max 4 leerlingen gegeven worden. Deze lessen worden gegeven door een vakdocent. Wilt u meer informatie, stuur dan een mail naar info@pittcoachingeneducatie.nl.

Eén gedachte over “Deutsch macht Spaß!

 • september 27, 2019 om 4:18 pm
  Permalink

  Wat een mooie site. Succes als kindercoach!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *